Hoe het begon

Een Utopia zo leek het voor mij, Leontien Zethof, de droom die ik had voor een eigen zeep bedrijfje Uzepia.

Uzepia is begonnen met het zeep maken in eigen keuken en mede door de verkoop van mijn zepen bij de geitenboerderij "De Ridammerhoeve" en hard werken is alles uitgegroeid tot een echt bedrijf met een prachtig zeepatelier waar mooie zepen gemaakt worden. Alle zepen zijn vervaardigd met 6 verschillende oliën, met als toevoeging Geitenmelk of Ezelinnemelk. Een prachtig ambachtelijk product!! 

Geitenmelkzeep maken is iets wat op mijn pad gekomen is door verschillende interesses en toevalligheden. Of bestaat er geen toeval?

Het begon jaren geleden, toen de eigenaren van de geitenboerderij heel enthousiast over hun bedrijf vertelden, en hoe goed de melk was voor kinderen met een melkallergie. Verder vertelde men dat er ook mensen vaak speciaal geitenmelk kwamen halen als ze huidproblemen hadden. Mijn gedachten waren toen al:  "goh daar moet ik iets mee doen."

Vervolgens gingen er een aantal jaren voorbij en na een bezoek aan een beurs voor natuurlijke geneeskunde werd mijn interesse voor de Aromatherapie gewekt. Ik heb een opleiding gevolgd om alles over aromatherapie te weten te komen en al snel werd mij duidelijk dat de populariteit van aromatherapie niet alleen te danken is aan lekkere geuren waarmee mensen zich kunnen omringen maar aromatherapie heeft eveneens de potentie om werkelijk een aantal gezondheidsklachten op te lossen.

Toen ik 47 was kreeg ik van de ene op de andere dag ernstige jeuk over mijn gehele huid. Na een bezoek aan de dermatoloog was de conclusie dat mijn huid ernstig was uitgedroogd en kreeg ik zalf mee naar huis: Dermovate crème.

Geloof me, je wil wel smeren het maakt niet uit wat. Het lag op mijn nachtkastje en 's nachts regelmatig onder de douche om de jeuk te koelen en dan smeren.

Op zoek naar alles wat maar aanleiding zou kunnen geven van de jeuk. Een ellenlange speurtocht. Met soms kleine succesjes.

In 2008 ging ik op vakantie in Amerika.

Toen we onderweg waren op een van onze trips kwamen we langs een soort vvv-kantoor, daar stond een rek met zepen, geitenmelkzepen met een kaartje voor huidproblemen. Mijn aandacht was gelijk getrokken en wilde deze man graag bezoeken. Maar zoals dat soms gaat wilden de mannen hier geen omweg voor maken. Ik berustte in het feit dat ik al blij was met mijn stukje zeep. Al rijdende viel ik in slaap en werd door mijn schoonzus wakker gemaakt. Je gelooft het niet maar wij rijden langs de plek waar die man zijn zeep schuur had. Ja nu wilde ik er helemaal heen en ik kreeg gelukkig gehoor van de mannen.

We kwamen aangereden en het was of we de serie "het kleine huis" binnen reden. 

De man achter te toonbank keek over zijn brilletje heen en zei ons vriendelijk goedendag. Op mijn vraag of we even rond mochten kijken knikte hij vriendelijk, begon gelijk met vertellen hoe hij de zeep maakte en hoe hij zo ver gekomen was. De man was zo vol van zijn zeep. Ik vroeg of wij zijn werkplek mochten zien en we werden gelijk mee genomen naar zijn zeepatelier. Aldaar ging hij weer door met het vertellen van zijn zeep en hoe geweldig de geitenmelk was in combinatie met de etherische olie. Alles heeft hij laten zien en alles heeft hij verteld. Mijn enthousiasme was niet meer te stuiten en thuis gekomen ben ik gelijk gaan experimenteren. En zo is een mooie zeep ontstaan.

Wat begon met een simpel amandelzeepje zonder geur is nu uitgegroeid tot een geweldige zeep, welke te verkrijgen zijn bij de Ridammerhoeve, in de webwinkel of in mijn atelier in Kudelstaart.